مهمترین کار یک روانکاو در اتاق درمان این است که در جایگاه قانون بنشیند و قانون را اجرا کند، چراکه قانون و چهارچوبهای درمانیست که درمانکننده و اثرگذار است. یکی از موقعیتهایی که میتوان اثر گذاری چهارچوبهای درمانی را مشاهده کرد، زمانی است که روانکاو با مقاومتهای مراجع روبرو شده است.
صحبت از مقاومتها و دلایل و اشکال آن در فرایند روانکاوی بحثی عمیق ،پیچیده، دشوار و تا حد زیادی از جمله دغدغههای درمانگران و روانکاوان در کار با مراجعین شان است. البته مقاومتهای مراجعین در اتاق درمان متفاوت و متعدد است اما اگر بخواهیم به یکی از مهمترین اشکال این مقاومتها اشاره کنیم، میتوانیم به بحث کنسل کردن متعدد جلسات توسطِ مراجعین اشاره نماییم. در چنین شرایطی روانکاو به گفته لکان به عنوان کسی که در جایگاه پدر و قانون مینشیند میتواند با انجام دو اقدام و تدبیر درست، اول با دریافتِ هزینه جلسات کنسلی مقاومتهای این چنینی را بشکند و دوم اینکه با تفسیر دادن و مواجهه رفتار مراجع او را متوجه این موضوع نماید که درمان واقعی در ثبات و استمرار جلسات رخ میدهد نه کنسل کردن های پی در پی.
با اجرای قانون و چهارچوبهای روانکاوی مراجع متوجه این موضوع میشود که لازم است به قانون و حریم دیگری احترام بگذارد و در مرحله بعدی میفهد که این پرداخت، برای بهره بردن روانکاو نیست بلکه مسئله مقاومتهای ناهشیار اوست که با این رفتار و عملکرد روانکاو تا حد زیادی این مقاومتها کاهش پیدا میکند.
نویسنده: رقیه احمدی