استفاده از روشهای روان شناختی مبتنی بر تعامل شخصی منظم با فرد بزرگسال، به منظور کمک به وی در تغییر رفتار و غلبه بر مشکلات است. روان درمانی برای بهبود سلامت روان فرد، حل یا کاهش رفتارهای دردسرساز، اعتقادات، اجبارها، افکار یا عواطف و بهبود روابط و مهارتهای اجتماعی به کار میرود.
تکنیکهای روان درمانی بسیار متفاوت و فراوان است؛ جلسات روان درمانی بیشتر شامل جلسات یک به یک، بین مراجع و درمانگر است، اما برخی از اوقات به صورت گروهی نیز انجام میشود.
پس از تشخیص و معاینه وضعیت روانی بیمار روان شناس به تدوین و تهیه طرح درمان میپردازد و با استفاده از روشها و تکنیکهای گوناگون مبتنی بر نظریههای رواندرمانی این فرایند بسیار تخصصی را انجام میدهد. لازم است ذکر شود که روان درمانی با مشاوره متفاوت است و روان درمانی مجموعه خدمات تخصصی جهت درمان و ایجاد تعادل روانی در فرد بیمار میباشد در صورتی که خدمات مشاورهای از جنس مشورت کردن و آگاهیبخشی است. درمان دارویی نیز برای بیماران روانی توسط روان پزشک انجام میگیرد. روان درمانی روشی است که توسط درمانگر آموزش دیده به شکل حرفهای، با توجه به خاستگاه «اختلال تحت درمان»، انجام گیرد. روان درمانگری بر دوپایه «رابطه» و «ارتباطات» به شکل کلامی و غیرکلامی استوار است. رابطهای حرفهای میان بیمار و درمانگر است که مبتنی بر اصالت، جدیت، صمیمیت و آزادی است.
روان درمانی کاربرد آگاهانه و هدفمند روشهای بالینی و نگرشهای میانفردی به دست آمده از اصول روان شناختی ریشهدار با هدف کمک به افراد برای تغییر دادن رفتار، شناختها، هیجانها یا سایر ویژگیهای شخصی خودشان در مسیرهایی است که شرکتکنندگان در درمان آنها را مطلوب میدانند.
روان درمانگر به فردی گفته میشود که از یک یا چند شیوه از روشهای روان درمانی برای حل مشکلات مراجعان خود استفاده میکند.
روان درمانی دارای نظریهها و رویکردهای گوناگونی است و روشهای آن بسیار گسترده و متنوع است. تاکنون بیش از ۵۰۰ روش روان درمانی توسط نظریهپردازان مختلف ارایه شدهاست. از قدیمیترین روشها مانند هیپنوتیزم درمانی تا تکنیکهای جدیدتر مانند اکت.
برخی از انواع رویکردهای روان درمانی:
- درمان شناختی رفتاری
- طرحواره درمانی
- درمان تحلیلی
- درمان هیجان مدار
- درمان مبتنی بر دلبستگی و منتالیزیشن